16 maj 2006 inbjuder Estland till möte om M/S Estonia i Tallinn 5 juni 2006. De svenska JAIC medlemmarna vägrar att deltaga


Home

About us

Services

Contact info

News

Order books

Assbook


16 maj 2006 inbjuder Estland till möte om Estonia i Tallinn 5 juni 2006. De svenska JAIC medlemmarna vägrar att deltaga.

Anhöriga till omkomna i Estoniakatastrofen kräver återigen en ny haveriutredning. Och efter stark kritik av internationella haverikommissionens rapport om förlisningen har Estland bjudit in kommissionsledamöterna till ett möte i juni. Men svenska ledamoten Ann-Louise Eksborg tänker inte åka dit.

- Det enda jag kan göra är att hänvisa till rapporten (internationella haverikommissionens) och den digra akt som finns. Jag kan inte ge något utöver det som redan står - för jag har det helt enkelt inte i huvudet längre,

säger Eksborg till TT. I mars i år kritiserades kommissionens sju år gamla slutrapport av en estländsk regeringskommitté, ledd av biträdande statsåklagare Margus Kurm. För att försöka räta ut frågetecknen har den estländska regeringen skickat inbjudningar till de tidigare kommissionsledamöterna till ett möte i Tallinn den 5 juni. Justitieminister Rein Lang har tidigare sagt att om Estland inte får tillfredsställande svar kan det bli aktuellt att landet begär en ny haveriutredning.

Frågan är känslig i Estland, och Lang vill på tisdagen inte till TT kommentera sin inbjudan. Inte heller Margus Kurm är särskilt talför.

- Sådana saker måste gå genom departementet,

säger han till TT. Eksborg säger att hon tror att alla nio ledamöter - tre från Finland, tre svenskar och tre från Estland - fått inbjudan. I hennes e-post fanns Kurms delrapport bifogad. Också utifrån punkterna i dess ifrågasättanden sluter sig Eksborg till att hon inte kan bidra med något.

- Jag är jurist och domare. Det fanns andra som var experter på skeppsbyggnad och teknik och navigation.

Eksborg - nu generaldirektör för Krisberedskapsmyndigheten - understryker att hon kom sent in i haverikommissionen, i juni 1997. Slutrapporten kom sedan i december samma år.

- De frågor de har om varför man gjorde si eller så rent utredningstekniskt har jag aldrig kunnat svara på, för jag var inte med helt enkelt.

Stefan Engström, planeringschef hos ansvarige statsrådet Mona Sahlin, säger till TT att mötet sker på estniskt initiativ samt att ledamöterna har kallats som enskilda personer.

- Vi har ingenting emot det i den här formen,

uppger Engström. I ett brev som i dagarna skickats till de båda ländernas regeringar kräver också tre svenska och två estniska anhörigföreningar en ny haveriutredning. Svenska riksdagen sade senast i slutet av april nej till en sådan. Föreningarna kräver också att alla hinder för nya undersökningar av Estonia ska undanröjas, bland annat den utlysta gravfriden över vraket.

Ingen svensk tidigare ledamot av internationella haverikommissionen tänker åka till det möte som Estland bjudit in till för att räta ut frågetecken kring Estonias förlisning.

Jag anser att jag inte har någonting att tillföra i den där frågan. Det var ju nio år sedan kommissionen lade sin rapport,

säger Olle Noord, till TT. I mars i år kritiserades kommissionens slutrapport av en estländsk regeringskommitté. För att försöka räta ut frågetecknen har nu estländska justitiedepartementet bjudit in de tidigare kommissionsledamöterna - tre svenskar, tre finländare och tre ester - till ett möte i Tallinn. Noord - i dag vd för Broström ship management - var en av svenskarna i kommissionen, vars slutrapport kom i december 1997. En annan var Hans Rosengren. Han motiverar sitt avslag på liknande sätt som Noord - att han sedan 1997 inte haft någonting med saken att göra.

Jag har ingen anledning att förklara någonting som står i en rapport, vars slutsatser jag fortfarande står bakom,

säger Rosengren till TT. Också svensken Mikael Huss - teknisk expert i kommissionen, och i dag enhetschef på Sjöfartsverket - har bjudits in. Han är mer osäker.

Jag har ännu inte tagit ställning till om jag ska åka,

säger han till TT. Även ledamoten Ann-Louise Eksborg har tackat nej, med liknande motiveringar som Noords och Rosengrens. Alla tre nekar dock till att ha pratat ihop sig, eller att de har påverkats av regeringskansliet. Också Stefan Engström, planeringschef hos ansvarige statsrådet Mona Sahlin, nekar till att departementet lagt sig i saken.

Det är deras beslut. Inbjudan är ju personligt ställd till de här personerna och svenska regeringen kan inte ta ställning till deras beslut.

Justitieminister Rein Lang har tidigare sagt att om Estland inte får tillfredsställande svar kan det bli aktuellt att landet begär en ny haveriutredning. Frågan är känslig i Estland, och Lang ville i dag inte till TT kommentera saken.

TT

Contact anders.bjorkman@wanadoo.fr 

Heiwa Co start page

Heiwa Co English Estonia page

Heiwa Co Swedish Estoniasida